2011`2012 – в. „Седмицата“ - Силистра

 

Наташа Кунева: Аз съм един учител по танци, който много обича родния си град!


Наташа Кунева е родена и израснала в Силистра. Завършва политехническата гимназия „Климент Охридски“ през 1978 година. Продължава образованието си в София в Института за музикални и хореографски кадри, профил „Балетна педагогика“. Недипломиран висшист е от НСА със специалност „спортни танци“. Не успява да грабне кетапа, защото емигрира в Гърция през 2001 година.

Наташа е от т.нар. икономически емигранти. Влиза в ролята на baby siiter.

Тя е от хората, които казват всичко право куме в очи. Не спестява грозната истина, дори когато разказва за времето прекарано в странство. Признава, е не всичко е цветя и рози. Не й пука кой как я нарича … Тя е жена с две деца, която избира трудния път, за да осигури оцеляването на семейството си, в онези… трудните години, не че сегашните са по-леки.

Преди няколко години в едно интервю тя сподели, че емигрантството е риск, че за да имаш полза от него трябва да се бориш. Не е достатъчно просто да хванеш куфарите.

„От 24 часа – аз мечтая и се боря 48! Не се давам!“

Повече от десет години тя мечтае за деня, в който ще се завърне в Силистра, ще пререгистрира клуба си и ще направи дейността си международна.

Е този ден е вече близо.

Скоро се очаква да отвори врати клубът по спортни танци „Импресия“. Наташа е надъхана и вярва, че ще успее да увлече в ритъма на танца малки и големи.

Дори и далеч от Силистра, в среда нямаща нищо общо с нейната изтънчена същност Наташа не е спряла да твори.

Още се помни концертът, н организацията на който участва активно, провел се в Атина преди време. На сцената тогава излизат и български, и гръцки танцьори, от клубове в Шумен, в Силистра, и гръцката столица. Въздуха потреперва от гласа на Валя Балканска. Публиката замира след като се появява примабалерината на Финландската национална опера – Петя Илиева.

Нейното участие не е било случайно. Родена е в Силистра. Възпитаничка е на Силвия Томова, чийто клас в Държавното хореографско училище завършва през 1994 година. Оттогава досега кариерата й се движи с шеметна скорост. Преди всичко, обаче, Петя е творение на Наташа Кунева. За нея тя казва, че ще й бъде винаги признателна, защото Наташа е човекът, показал й света на балета.

Така както Петя помни първият си учител, така и Наташа никога няма да забрави годините прекарани под давлението на Варта Ценкова.

Наташа е и първата учителка на Галя Христова, която всички познаваме като Галя от „Сатен“.

Днес ще срещнете Наташа из Силистра, по старому устремена към целта, усмихната и с гордо вдигната глава. Тя не се срамува от това, че е гледала деца и че е чистила домовете на богатите гърци.

Подвластна е на ехото от последния концерт, който е организирала в Силистра през 1998 година. Тогава, когато на сцената са танцували над сто деца, изучаващи спортни танци в нейният клуб. Силен е споменът за международните участия в конкурси в Одеса, в Констанца, в Гьотеборг.

Коментари

Популярни публикации